April 28, 2011

*Kerenah insan bergelar STUDENT*

Bismillahirrahmanirrahim..
As-salam peeps ~ ( ^ - ^ )

lamanya sudah cik tak post apa2 kt sini..haha..besa lah..cik bknnya rajin sgt pun..lagipun skrg nie minggu exam..ahaha..so faham2 jer la..tp smpat ag bukak facebook nie..haha..tgh layan2 jengah buletin post org..terjumpa satu notes nie..ahahaha..tentang gelagat student time minggu exam tiba..ahahaha..memang kena berabis la..bila cik baca notes nie..mmg lawak abiss sebab suma yg dy cakap mmg betul pun..cik sendiri buat..ahaha..so cik pun nak share la fakta nie dgn korg..takyah nak cover2 line..mostly suma student buat mcm nie kowt..ahaha..

Gejala-gejala pelajar apabila peperiksaan tiba.

1.  Membaca tanpa menghiraukan keadaan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. Orang masuk keluar bilik pun dah tak perasan. Kalau orang tanya, jawab pun dengan muka pandang buku.

2.  Membaca dengan kadar yang cepat. Faham atau tidak itu perkara kedua. Yang penting ada point untuk ‘goreng’ soalan subjektif. Soalan objektif lagi senang, bulat-bulat  je. Hahadoii..

3.  Nak turun kafe tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Dah tu tak ada masa nak makan dekat kafe dah. Main bungkus je. Sambil makan dalam bilik boleh baca apa yang patut. Kalau ada kawan yang tolong bungkuskan makanan, sangatlah indah hidup.

4.  Orang yang jenis audiotori pulak masa ni lah bukak mp3 volume paling sakit telinga. Tapi masa ni memang tak sakit telinga sebab sakit otak lebih dari sakit telinga.

5.  Kalau main mesej tu balas sikit-sikit je. Pendek-pendek. Tak ada masa fikir nak taip panjang-panjang. Kawan punyalah taip tulis dua muka surat, kita balas ‘k’ je. huhuhu.. Nah! Ambil ubat. Kacau orang lagi!

6.  Mula bukak buku yang tebal-tebal. Buku yang patutnya perlu baca untuk satu semester, boleh habiskan dalam satu malam je. Fuh, dasyattt…

7.  Asyik-asyik tengok jam. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Siap tanya lagi kawan sebelah. Yela, masa itu emas kan?

8.  Stok Nescafe, kopi Tongkat Ali, kopi Mak Dara, cucu dara semua lengkap untuk jaga malam. Tiap-tiap malam minum sampai dah tak ada kesan. :)

9.  Meja belajar bersepah. Mana dengan highlighter, pen biru, hitam, merah. Kertas-kertas nota lagi. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari perpustakaan semua nak bukak serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.

10. Dekat ‘wall’ facebook penuh dengan status maaf dan ‘doakan exam nanti’. Padahal sebelum ni ‘post’ status bukan-bukan.. huk3.

11. Waktu tidur dan bangun tidur telah bertukar shift. Kadang kala sehingga dah tak boleh beza matahari dengan bulan bintang.

12. Jerawat mula tumbuh berkeliaran di muka seperti ‘cendawan tumbuh selepas hujan’ akibat daripada tekanan peperiksaan. Pakej beserta kelemumur dengan uban sekali. Lengkap!

13. Dah tak ada masa nak sembang-sembang kosong. Semua sembang akademik yang dapat menguji keintelektualan minda. Dah tak ada gosip-gosip. Hehehe..

14. Masa nak tidur tu tak lepas pegang buku dan nota. Konon-konon dengan cara tu, maklumat dalam buku dapat serap masuk terus ke otak masa tidur macam copy filem daripada internal disk. Bijak bukan? (macam pernah buat je? huhuhu..)

15. Alhamdullillah, mula rajin dekatkan diri dengan tikar sembahyang. Dah tak lengah-lengahkan solat, buat solat Hajat, Qiamullail, baca al-Quran dan berdoa mohon permudahkan urusan.

16. Masa ni mula terfikir kenapa tak belajar awal-awal dulu. Haihh.. Pastu pulak buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam semester sekarang. Tup tup, semester depan sama je, malah lebih teruk. HAHAHA..

p/s : Konklusinya, jangan usik budak nak exam. Hormon mereka tengah berkeliaran masa ni. Cepat je naik kaki. Hmm.. anda nombor berapa? Keh keh keh.

another brilliant formula..hehehe

*Credited to Nur Duraney dan fieqilah.blogspot.com*
ahahahahaha...macam? betul tak apa yg dy cakap..ahahaha..yang paling tak bleyh blah skali yg last tue la..mmg betul sgt2 la..sbb cik pun experienced bnda yg sma..ahahaha..mmg hakikat kehidupan seorang student la kan..tp walau teruk mcm mn pun rezeki org lain2 kan..tak semua sama..kadang2 kita di atas..kadang2 kita jatuh..tp ingat lah para readers suma..semua nie hanya la permulaan bagi kita..ianya bukan sebuah pengakhiran..semuanya akan ditentukan apabila kita bekerja kelak..tak semestinya kita success skrg kita akan berjaya time dah kerja nnt kan..sbb kehidupan bekerja dgn kehidupan belajar adalah dua dunia yg berbeza..so just gain a lot of knowledge while we can as an input and try to implimate it in our daily life..belajr nie fakta ja lebih tp time kerja nie practical tue pntg..hee..for student yg akan and tengah amik exam GUD LUCK yer..ingat la pesanan cik..STUDY SMART NOT HARD =)

April 04, 2011

Car ShoW UiTM..XD

As - salam, peeps ~ ^^

hehe..actually kat kolej skrg nie tgh berlangsungnya karnival kolej (KARKOL)..hehe..actually karnival nie lama dh berlangsung tp cik x minat nak cerita sbb mmg x menarik perhatian cik..tp cik dh terlepas la semua events yg menarik..mcm KUGIRAN '60 an, GOLDEN VOICE, BINTANG LAGENDA P.RAMLEE & SALOMA...huhu..tp yg paling cik nk tengok sbnrnya kugiran tue..huhu..tp nmpknya this sem tak tercapai hajat cik..=(

takper la..yg pntg cik sempat tengok CAR SHOW this sem..hehehe..entah sejak bila cik minat keta2 yg smart nie..klu boleh cik pun nk gak design2 keta cik..tp cik x nak kc lowered keta la sbb pyh bebenor nak lalu bonggol..apatah lg klu bonggol yg tym nak nek bukit..nnt sangkut..ahaha..turbo pun cik tak nak sebab minyak mahal..ahaha..

okey..okey..balik pada entry sebenar..car show nie berlangsung pada sabtu lepas..2nd april..cik pg ar usha2 keta yg berderet tersusun tue..nak tgk ar keta mana yg smart kan..tak byk yg menarik perhatian cik..tp ada satu keta yg amat la kena dgn taste cik..cik suke sgt2 keta tue...keta tue slalu dpt johan pertandingan car show nie..origin dr ranau you..dh tue siap sediakan model keta lg..ahaha..mcm kt tmpt racing la plak..hehehe...kt bwh nie cik bg gmbr2 utk tatapan semua readers..cik amik keta yg menarik pndgn cik jer yer..hehehe..

nie antara keta yg smart bg cik..nmpk tak gmbr yg kecik kt belah kanan tue? tgk design gear dy cam mna..=)
hehe..kat atas tue comel an? yg satu ag tue kete hitz.fm..kitorg ternmpk tym nk blk kk dah...   

haa...yg nie la kete yg paling cik minat dan cik suke sesgt..cantik kan kan kan? =)

haa...yg nie lak model car kete kt atas nie la..cute n seksi you..~.~" 


hehehe...nie je la yg cik leh bg tgk..tak byk pun gmbr yg cik amik..asal berkenan baru amik..hehehe..okey la..nk wat entry len lg...until then..

みんな、さよなら~^-^


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...